Artyści tegorocznego  VII Międzynarodowego Festiwalu Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie 2022”

W dniach 3-4 września w Warszawie na Rynku Nowego Miasta odbędzie się Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie”. To wyjątkowa okazja do spotkania z Mistrzami teatru ulicznego z Europy.

VII edycja Festiwalu „Lalka na Scenie” rozpocznie się w sobotę 3 września na Rynku Nowego Miasta w Warszawie. Od 12.00 do 16.00 o każdej pełnej godzinie rozpocznie się kolejny spektakl. Widzowie zapoznają się z tradycją ulicznych teatrów lalkowych. Jak co roku, będzie to niezapomniany, rodzinny i pełen emocji czas, w którym wybitni artyści zaprezentują przedstawienia z marionetkami i pacynkami. W tym roku zapraszamy na premierowy pokaz w wykonaniu polskiego Mistrza – Roberta Porozińskiego.

W niedzielę o godz. 14.30 do z Rynku Nowego Miasta do nieba pofruną festiwalowe gołębie od Zbyszka Winiarka.

Repertuar co roku dobierany jest tak, aby język nie stanowił trudności w zrozumieniu treści przez publiczność i aby przedstawienia były odpowiednie dla widzów w każdym wieku. Na wszystkie wydarzenia festiwalowe obowiązuje bezpłatny wstęp. Pomiędzy spektaklami odbędą się spotkania z artystami, umili czas muzyka z zabytkowej katarynki…

Widzów prosimy o przestrzeganie określonych na miejscu zasad w Strefie Widza.

Mistrzowie teatru ulicznego już we wrześniu odwiedzą Warszawę:

HARMONOGRAM, 3 września 2022 (sobota)

godz. 12.00 – Robert Poryziński, „Latający kufer” Teatr Miejsca PREMIERA (Polska)

godz. 13.00 – José Gil, Teatro Dom Roberto (Portugalia)

godz. 14.00 – Gianluca di Matteo, „Pulcinella” (Włochy)

godz. 15.00 – Prof. Clive Chandler, Punch and Judy” (Wielka Brytania)

godz. 16.00 – Ivan Gontko/Rebeka Gontkova, „Don Juan” Teatr Tyjatr  (Słowacja)

HARMONOGRAM, 4 września 2022 (niedziela)

godz. 12.00 – Ivan Gontko/Rebeka Gontkova, „Don Juan” Teatr Tyjatr (Słowacja)

godz. 13.00 – Robert Poryziński, „Latający kufer” Teatr Miejsca PREMIERA (Polska)

godz. 14.00 – Prof. Clive Chandler, Punch and Judy” (Wielka Brytania)

(TYLKO W NIEDZIELĘ) godz. 14.30 – festiwalowe gołębie od Zbyszka Winiarka pofruną do nieba. Gość: Paweł Woźnica (Polska)

godz. 15.00 – Gianluca di Matteo, „Pulcinella” (Włochy)

godz. 16.00 – José Gil, Teatro Dom Roberto (Portugalia)

Informacje ogólne:

• DATA FESTIWALU: sobota (3.09) i niedziela (4.09).
  • MIEJSCE: Rynek Nowego Miasta, Warszawa.
  • ROZPOCZĘCIE SPEKTAKLI: 12:00, start każdego spektaklu o pełnej godzinie
  • POGODA: w przypadku deszczu, chwila przerwy i zaraz po ustaniu deszczu – kontynuowane będą dalsze spektakle.
  • UWAGA! Prosimy o przyniesienie ze sobą: koców, poduch, krzesełek, aby zająć miejsce w Strefie Widza.
  • UWAGA! Przy wejściu na teren Strefy Widza wszyscy uczestnicy będą proszeni o dostosowanie się do zasad.

*więcej informacji na temat harmonogramu i zasad udziału, prosimy sprawdzać na FB: facebook.com/Lalkanascenie oraz fundacjameritum.pl lub tel. 601 145 133.

*Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu Festiwalu

Fundacja Meritum im. Zbyszka Winiarka – celem statutowym Fundacji jest: działanie na rzecz wszechstronnego rozwoju społeczeństwa polskiego zwłaszcza w zakresie kultury, tradycji, edukacji oraz rozwoju demokracji. Wartością Fundacji jest oparcie działań na zespole – ludziach z doświadczeniem i wiedzą merytoryczną w zakresie realizacji różnych projektów ogólnopolskich oraz międzynarodowych w tym: edukacyjnych, społecznych, informacyjnych, kulturalnych czy komercyjnych. Prezesem Fundacji jest Grażyna Karwowska-Winiarek – autorka i organizator licznych międzynarodowych i ogólnopolskich projektów w zakresie promocji teatru, kultury i edukacji. Projekty realizowane przez Fundację Meritum m.in.: LALKA NA SCENIE, ŁAMIGŁÓWKA TEATRALNA, aktywności we współpracy z Mazowieckim Instytutem Kultury MAZOWIECKI FUNDUSZ TEATRALNY, WIĘCEJ NIŻ SENTYMENT. www.fundacjameritum.eu.