VI Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie” już niebawem!

VI Międzynarodowy Festiwal Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie” odbędzie się tuż po wakacjach, 4-5 września w Warszawie na Rynku Nowego Miasta. Rodzinne, wyjątkowe spotkania z ulicznym teatrem dedykowane są jak zawsze dla Widzów w każdym wieku. Wszystkie prezentacje Mistrzów teatralnych są bezpłatne.

W tym roku na Festiwalu gościć będą artyści najlepsi artyści. Widzowie zobaczą prezentacje z Polski, Francji, Czech oraz Słowacji. Marionetki oraz pacynki i zabytkowa katarynka zaczarują Rynek Nowego Miasta w pierwszy wrześniowy weekend. Pomiędzy spektaklami będzie można poznać teatr uliczny „od kuchni”.

Dyrektorem Festiwalu jest Grażyna Karwowska-Winiarek, mająca wieloletnie doświadczenie jako manager kultury, znana z organizacji takich projektów jak Łamigłówka Teatralna, Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK czy Labirynt Teatralny; wyróżniona m.in. Odznaką Honorową za Zasługi dla Ochrony Praw Dziecka INFANTIS DIGNITATIS DEFENSORI oraz tytułem Ambasadora Kongresów Polskich.

Dyrektorem artystycznym Festiwalu jest Ivan Gontko, słowacki aktor, reżyser, dramaturg, organizator wydarzeń teatralnych. Założyciel teatru Tyjatr, dziś dyrektor Teatru Starego w Nitrze Karola Spišáka, a także założyciel grupy Teatro Tatro, przewodniczący słowackiej UNIMA (najstarsza międzynarodowa organizacja lalkarzy na świecie).

Wszelkie informacje prosimy śledzić na profilu fb: facebook.com/lalkanascenie

Więcej informacji udziela także Biuro Prasowe Festiwalu pod nr telefonu: 601-145-133.

Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu: